Friday, January 13, 2012

Cinta & Takut

Cinta dan takut hanya emosi kita sebagai manusia yang boleh diluahkan.  Yang lain seperti kegembiraan, kedamaian, kebahagiaan, keampunan, dan lain-lain juga adalah emosi seperti cinta. Sebaliknya, takut mencerminkan: membenci, kemurungan, rasa bersalah, tidak mencukupi, rasa tidak puas hati, prasangka, marah, serangan, dan sebagainya.

Cinta dan takut tidak boleh wujud bersama-sama. Jika cinta wujud, takut akan hilang. Jika anda mendapati diri anda sedang bergembira, dan tiba-tiba ketakutan muncul, kegembiraan itu hilang serta-merta! Sama juga jika anda takut, apa yang anda perlu lakukan ialah pergi kepada cinta, dan ketakutan pasti hilang.Belajar la untuk membuat pilihan. Pilih la CINTA dan buangkan rasa TAKUT terhadap setiap situasi yang kita tempuhi. Kita pasti akan menemui kebahagiaan. Kita sendiri memilih apa yang kita ingin lihat  untuk berlaku dalam kehidupan kita. 
Selalunya kita memilih berdasarkan apa yang kita pelajari. Ia adalah apa yang telah diajar oleh ibu bapa kita, guru-guru, rakan-rakan, doktor, majikan, dan lain-lain. Dan kita membesar dengan mempercayainya. Kita bertindak mengikut undang-undang yang kita buat untuk mengawal tingkah laku kita dan orang lain supaya kita boleh hidup dalam masyarakat dengan teratur. 
Apabila seseorang bertindak di luar arahan, mereka mungkin akan dibenci, didenda, dipenjarakan. Kadang-kadang, seluruh negara bertindak diluar arahan dan apa yang kita lakukan ialah mengisytiharkan perang ke atas mereka. Ini semua adalah perkara yang dilakukan oleh orang-orang yang TAKUT. Kita jadi TAKUT kan, bila seseorang itu bertindak di luar kawalan,  tidak mengikuti undang-undang yang kita tubuhkan untuk mereka ikuti. Mereka ini menjadi satu ancaman kepada kita, dan kita takut mereka ini akan dapat mendatangkan masalah besar kepada kita dalam apa-apa cara. Dan disebabkan itu, kita bertindak balas kepada ketakutan kita dengan menyerang mereka terlebih dahulu. Itu adalah undang-undang dunia ini. Undang-undang hutan: untuk bercakap, makan atau dimakan; membunuh atau dibunuh. Itu adalah cara untuk orang yang TAKUT.

Tapi cara CINTA adalah sebaliknya. Ia tiada peraturan, tiada undang-undang, kerana semua itu tidak diperlukan! Jika semua orang meninggalkan undang-undang Tuhan, undang-undang cinta, tiada undang-undang lain akan diperlukan. Harta tidak akan berada dalam bahaya kerana kita tidak akan takut untuk berkongsi. Kita tidak akan menggunakan dadah kerana kita CINTAkan diri kita. Kita tidak akan memandu secara melulu, atau pada kelajuan yang berlebihan kerana kita mungkin sedang membawa diri sendiri atau ahli keluarga dan of course sebab kita CINTAkan diri sendiri dan family kita. Polis pun tidak akan saman. Sebuah dunia tanpa rasa takut tidak akan memerlukan peguam, mahkamah, polis, atau penjara, kerana setiap orang akan amanah dan menjaga satu sama lain. Harga barang tidak akan naik, kerja-kerja akan dilakukan dengan sebaiknya oleh perniagaan berorientasikan perkhidmatan, makanan tidak akan mempunyai bahan-bahan berbahaya, pekerja tidak akan dieksploitasi, dll. Tetapi itu bukan cara dunia yang dibina di atas rasa takut! Kita sebagai individu, berkongsi minda boleh membuat dunia dipenuhi CINTA.

Cinta adalah cahaya. Ketakutan adalah kegelapan. Apabila anda menghidupkan cahaya, tiada lagi kegelapan. Apabila kita bertindak kerana takut, kita sebenarnya telah membelok keluar dari cahaya, kita menafikan kebenaran, dan memasuki ke dalam kegelapan. Kita meninggalkan cinta kita di belakang dan cuba untuk menjadi sesuatu yang bukan diri kita.p/s: aku hanya mahukan kebahagiaan dalam hidup ini...dan Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang telahkan makbulkan doa aku itu....Semoga aku mampu menjaganya untuk selamanya....Amin

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...