Wednesday, January 25, 2012

CNY 2012

salam n hye allz...
da petang2 nie bru Miss Eiza nk jenguk blog...huhuhu..neway aku tingin nk ucap Happy Chinese New Year to all my friends yg smbut CNY...especially tux my dear friends Sheau Fong, Wei Hun, Hooi Yee and Jo Lyn...miss them much...da lama xjmpa dorg...dorg la first kwn Cina aku..aku start ada kwn2 bangsa lain nie masa Form6...dorg nie baik sgt.time rehat pn aku lepak ngn dorg..tp lepas STPM aku da xmpe ngn dorg...hope to see them again...

Eh thn nie tahun Dragon kan?ape org ckp tahun prosperity...ye kut...hehe(mcm tiap2 thn pn prosperity...=p)
Hr nie aku nk citer pasal tahun naga. Naga nie bintang haiwan yang kelima dan satu-satunya makhluk mitos dalam kitaran 12 haiwan zodiak Cina. Bintang naga dilambangkan oleh dahan duniawi. Di China, naga dikaitkan dengan kekuatan, kesihatan, harmoni dan tuah; patung naga diletakkan di atas pintu atau bumbung untuk mengusir iblis dan puaka. Dalam budaya Cina, tahun Naga paling digemari ibu bapa untuk melahirkan anak.

Sesiapa yang lahir dalam mana-mana lingkungan tarikh berikut boleh dikatakan lahir pada "Tahun Naga," serta juga membawa lambang unsur yang berikut:

16 Februari 1904 - 3 Februari 1905: Naga Kayu
3 Februari 1916 - 22 Januari 1917: Naga Api
23 Januari 1928 - 9 Februari 1929: Naga Tanah
8 Februari 1940 - 26 Januari 1941: Naga Logam
27 Januari 1952 - 13 Februari 1953: Naga Air
13 Februari 1964 - 1 Februari 1965: Naga Kayu
31 Januari 1976 - 17 Februari 1977: Naga Api
17 Februari 1988 - 5 Februari 1989: Naga Tanah
5 Februari 2000 - 23 Januari 2001: Naga Logam
22 Januari 2012 - 10 Februari 2013: Naga Air
2024 - 2025: Naga Kayu
2036 - 2037: Naga Api


Dari sudut pandangan Feng Shui, tahun 2012 yang merupakan tahun Naga Air membawa banyak kebaikan dan rezeki kepada manusia. Seperti yang diketahui ramai, air merupakan sumber paling penting buat manusia, malah dua pertiga isi kandungan bumi juga merupakan air, manakala 95 peratus kandungan badan manusia terdiri daripada air.


Dalam teori unsur Cina, air menghasilkan kayu, yang menandakan pertumbuhan dan naga mewakili elemen semula jadi. Tahun Naga dianggap sebagai tahun paling bertuah dan ia dianggap makhluk mistik berbanding haiwan lain dalam kalendar Cina.
Golongan yang mempercayai kepercayaan karut menyatakan bayi yang dilahirkan pada Tahun Naga akan memiliki keberanian dan kebijaksanaan selain membawa tuah kepada keluarga. Untuk makluman semua Tahun Naga akan berakhir pada 9 Februari 2013.

p/s: walaupun berbeza budaya dan kepercayaan, but those all make Malaysia colourful =)

5 comments:

happy gurl said...

akak,saye baru dlm dunie blog..boleh x saye nk tanye akak satu mende?? saye nk tanye la cam ne akak buat yg Lots Of Love tu?? yg tjuk2 crite kite dlm blog ni ade gamba macam tuh?? boleh saye nk tau??

thanx..

Yumida said...

cina ni byk kepercayaan kpd feng sui kan....

follow u

Yumida said...

anda telah ditag dlm segmen di bwh:

http://umikasum.blogspot.com/2012/01/nelly-strange-sudah-buka-bloglist-baru.html

Miss Eiza said...

happy gurl:check tis blog...
http://tutorialuntukblog.blogspot.com/2010/08/animated-recent-post-widget.html

Miss Eiza said...

done following Yumida =)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...